Recension Shoei GT-Air 2 Insignia

För ett tag sedan köpte jag ny hjälm. Alla vet ju hur viktigt det är att matcha hjälmen med hojen. Skämt å sido, jag hade faktiskt tappat min hjälm i asfalten. Det var alltså högst lämpligt med en ny hjälm. Hade tidigare en Nolan N-87 och var egentligen ganska nöjd med den. Det enda som stört mig var att när jag körde med mina vanliga glasögon så klämde det på höger öra. Jag löste detta med att köra med linser eller solbrillorna. Men vilken skillnad det kan vara på hjälm och hjälm. Visst, shoein kostade det dubbla mot nolanhjälmen. Men att få en hjälm som sitter så där perfekt på huvudet var nog värt dom pengarna.

Givetvis var färgen jag ville ha den dyraste som gick att hitta, så hjälmen gick loss på nästan 7000kr. Det går ju att hitta shoei GT air II för strax under 5000kr annars. Sen beror det ju lite på om man väljer att beställa från Tyskland eller att sponsra sin lokala handlare eller i alla fall handla från en svensk butik.

Såväl shoein som nolanen har både pinlock och solvisir, något jag inte vill vara utan. Ett tips är dock att vaxa visiret innan man beger sig ut när det regnar. Något jag inte gjorde och ångrade bittert när sikten var sådär. Har kört med cardo packtalk bold i båda hjälmarna, på Nolanhjälmen fungerade det med klämman men på shoein fick jag sätta på klisterfästet. Givetvis hade det varit supersmidigt med det anpassade sena-systemet i shoein men eftersom jag redan hade cardo och är nöjd med det samt att sambon också har cardo så fick det flytta över. Det hade dock varit svårt att få i större högtalare än de JBL 40mm jag har. Så packtalk black edition med 45mm hade nog inte gått i tyvärr.

Jag är verkligen supernöjd med min nya hjälm och ger den därför 5/5. Jag hoppas att jag aldrig behöver säkerhetstesta den.

Tackar min Nolan för trogen tjänst.

I Svedeas undersökning Mc-kollen 2021 framgår att nästan en av tio hojåkare använder en hjälm som är äldre än sex år. Liksom SMC rekommenderar Svedea att byta hjälm minst vart femte år.

https://www.svedea.se

Så kör inte med en för gammal hjälm och byt om den har tappats eller skadats. Köp inte heller en begagnad hjälm, du vet inte vad den varit med om. Dessutom anpassar sig en ny hjälm efter ditt huvud. Vill man kan man kolla på den engelska sidan sharp som har gjort säkerhetstester på flera olika hjälmar. Vilket kan vara till bra hjälp i hjälmdjungeln. Och sist men inte minst, åk och prova om du behöver en ny hjälm. Det är enda sättet att veta om den passar ditt huvud, oavsett vad alla andra säger är bästa hjälmen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *