Berg-Norsholm – Östergötland

En riktigt fin väg att köra hoj på är från Berg till Norsholm norr om sjön Roxen i Östergötland. Vägen är kurvig och med fina vyer. Dessutom finns det några sevärdheter längs vägen om man vill titta på sådant. I Berg kan man börja med att titta på Bergs slussar som är Göta kanals största attraktion.

Göta kanals största attraktion är Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar på Göta kanal och det är verkligen ett skådespel att se hur vattenmassorna strömmar i slussarna. Den fantastiska slusstrappan Carl Johan, med sina 7 sammankopplade slussar höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn och slusstrappan är även Göta kanals längsta. I Berg finns ytterligare två dubbelslussar, Oscars sluss och Bergs sluss.

visitlinkoping.se

Längs med vägen passerar man även Stjärnorps slottsruin. Huvudbyggnaden förstördes i en brand 1789 och står sedan dess kvar som en ruin.

Vi hittade en riktigt fin allé längs vägen och stannade givetvis till och fotade. Detta var också tyvärr de enda fotona som blev tagna.

I Norsholm körde vi vidare på väg 210 till Söderköping. Inte lika rolig väg men målet var Söderköping och glassbaren Smultronstället. Tyvärr var det så himla lång kö dit och temperaturen låg på omkring 27-28 grader så vi var inte så sugna på att stå i den i mc-ställ. Det blev en glass från ett annat ställe, Göta glass, som låg bredvid kanalen det med och den var jättegod. Men såklart var besvikelsen stor när jag planerat in ett besök på det berömda Smultronstället. Söderköping är trevligt och det är mysigt att promenera längs med kanalen, så det är helt klart värt ett besök.

De får också pluspoäng för sina små hållare med p-skivor de hade tillgängliga på parkeringsplatsen eftersom man skulle använda sådan. Himla smidigt!

Eftersom jag inte fick komma till Smultronstället denna gång har jag anledning att återkomma till Söderköping och då tar jag gärna vägen över Roxen igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *