Stora Le runt – Dalsland

En riktigt trevlig mc-tur är att köra runt sjön Stora Le i Dalsland. Det är inte runt hela sjön utan man får åka färja över den. Åker man Ed-Nössemark-Jaren-Sund-Ed är turen lite drygt 7 mil.

Vi brukar komma från väg 172 och svänger av mot Gatan vid Qstar-macken i Brohögen, strax efter Billingsfors om man kommer norrifrån. Där är en kurvig och fin väg över Håbol som kommer ut på väg 164 mot Ed. Detta istället för att välja väg 164 direkt från 172an.

Man kan givetvis ta andra vägar till Ed med beroende på var man kommer ifrån. Kommer man utifrån kusten är väg 163 från Tanumshede upp till Bullarebygden följt av väg 164 mot Ed trevlig även den. Vägen Munkedal – Hedekas – Ed funkar även den, där är dock vägen inte i bästa skick.

Väl i Ed följer man skyltar mot Nössemark. Den här vägen är riktigt trevlig.

Efter Nössemark kommer man fram till Jaren där man får åka färja över till Sund. Här kan vara bra att ha koll på tidtabellen. Vi kom precis efter avgång och med en timma till nästa avgång vände vi tillbaka den korta biten till Nössemark och tog en glass medan vi väntade.

Även vägen efter färjan är trevlig även om underhållet är sämre på den här sidan av sjön.

Precis som alltid kan man givetvis välja att ta turen i motsatt riktning.

Ha en riktigt trevlig tur i underbara Dalsland!

En kommentar

  1. Peter Cyrillus

    Fick tips om denna väg i somras. Höjdarväg! Kom söderifrån, sista färjan, men då vi var på väg hem till Dalarna svängde vi mot norr efter färjan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *