Första hjälpen

När man är ute med hojen är det givetvis alltid bra att ha med sig ett första hjälpen-kit. Det finns ju en uppsjö av olika alternativ men de flesta är kanske lite väl stora att ha med sig på just hojen. Självklart är det bra att ha med sig alla de där sakerna som finns i de större varianterna, men jag tänker att bättre att ha med sig lite av det viktigaste än inget alls. När man köper en färdig kudde så blir det ju det det blir i. Så jag har köpt en dry sack från sea to summit så att jag kan välja det jag vill ha med mig.

Den finns i olika storlekar, first aid day use på 1l, first aid overnight på 3l och first aid expedition på 5l. Alla tre storlekarna finns bland annat här. För att fylla på med det man anser sig behöva brukar jag handla från apotea. De har en egen kategori för första hjälpen. Saker som jag tycker är viktigt att ha med är blodstoppare, sårtvätt, plåster, brännskadegel, ansiktsmask, handskar samt handrengöringsservetter och en räddningsfilt. Är man ute och campar tycker jag att det är väldigt bra att ha med en pincett och en fästingplockare också. Givetvis finns det mer saker som inte skadar att ha med sig som ögonskölj, sax, elastisk binda, suturtejp m.m. Man får helt enkelt se vad man tycker är viktigt och har plats till. Sen beror det ju på vart man tänkt åka, ska man ut i skogen med långt till civilisationen och fricampa kan det givetvis vara viktigare att ha med sig mer saker.

Jag har en day use som jag stoppar ner piller m.m. i också. Detta när jag campar och inte bara är ute på en dagstur. Men här i har jag te.x. alvedon, naproxen, allergitabletter, samarin, resorb, myggspray, skoskavsplåster och vad man nu kan tänkas behöva. Det är också väldigt praktiskt med en sådan här med tryck på som särskiljer sig från alla andra påsar man har i packningen om man snabbt behöver komma åt den. Dessutom har den ett fönster på sidan som gör att man ser vad man har i.

En fördel att ha en sådan här som alltid är packad är att man inte glömmer att få med sig något heller. Givetvis bör man kolla igenom den åtminstone en gång om året för att se att inte datum gått ut eller fylla på om något saknas. Det är alltid bra att vara redo för det värsta och hoppas på att man aldrig kommer att behöva använda något mer än kanske ett plåster eller en alvedon.

Var rädda om er där ute och har ni möjlighet så gå en första hjälpen-kurs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *